Lumi ja Pyry ovat saapuneet Suomeen. Kiinasta tulleiden pandakarhujen lisäksi myös Kymenlaaksoon on saatu melko runsaasti lunta ja pyryä. Pandat tuntuivat sulattavan osan suomalaisten sydämistä, mutta samoin kuin suhtautuminen eläimiin, jakaa lumityöt etenkin omakotitaloasujien mielipiteitä. Osan mielestä kolaaminen ja muu lumien kanssa rehkiminen on inhottavaa pakkopullaa, kun taas toiset näkevät oivan tilaisuuden hyötyliikuntaan ja ulkoiluun. Reippailuksi lumityöt voivat olla joskus yllättävänkin raskaita, jos lunta on kertynyt runsaasti ja etenkin, jos se on märkää. Kannattaakin muistaa vanha viisaus, ”älä nosta selällä, vaan jaloilla”.
Lumien sijoitteluunkin on erilaisia mielipiteitä ja vinkkejä, yhden ollessa varma: lumet tulee sijoittaa omalle tontille. Runsaslumisina talvina voi tuonkin neuvon toteuttaminen käytännössä olla hankalaa, kun tontti täyttyy lumesta ja lisää vaan tulee taivaan täydeltä. Kannattaisikin jo alkutalvesta miettiä lumien kasausta, vaikka lämpötilat keikkuisivatkin vielä pitkään plussan puolella. Järkevä lumien sijoitus säästää niin omaa kuntoa kuin taloakin, kun jätetään lumet kinostamatta rakennusten vierustoille. Vanha kansa uskoo pakkaslumen eristävään vaikutukseen, mutta kevään alkaessa alkavat pakkaslumetkin sulaa ja silloin kinokset kastelevat perustuksia ja voivat estää myös ilmanvaihtoa. Lumien kasauksissa kannattaa alusta alkaen huomioida myös liikenneturvallisuus niin, etteivät lumikasat tuki teitä tai estä näkyvyyttä. Kannattaa muistaa myös istutukset, harva pensas tykkää raskaasta ja oksia katkovasta kinoksesta, vaikka lumi sopivissa määrin usein istutuksia suojaakin.
Lumityöt eivät varsinaisesti ole mikään välinelaji, mutta totta kai oikeat välineet avittavat tätäkin puuhaa. Mikäli tuntuu, että lumitöiden sijaan nautit mielummin muista talven puuhista, niin ota meihin yhteyttä. Meiltä löytyy niin välineet kuin tekijätkin talven lumiurakoihin, jolloin voit säästää aikaa ja kenties selkääsikin ja tutustua Lumin ja Pyryn touhuihin sisätiloissa.